"Ποιητικά μόνον οικεί στ' αλήθεια ο άνθρωπος τη γης ετούτη" Martin Heidegger

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Μια πρόταση


«Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα»,

του Μπέρτολντ Μπρεχτ,

από τον Θεατρικό Όμιλο Σχεδία,
σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου.


Λίγα λόγια για την παράσταση από το δελτίο τύπου:

Με το έργο που προτείνουμε -«Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα» του Μ. Μπρεχτ- προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στο πως μπορεί να οπλιστεί η δημοκρατία μας για να αντιμετωπίσει τις απειλές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λήψης των αποφάσεων. Για τον Μπρεχτ κανένα «σύστημα» δεν είναι αδιάβλητο, όλα είναι επιρρεπή στη χειραγώγηση. Όλα έχουν αδυναμίες, μόνο η ενεργή συμμετοχή μας τα προστατεύει. Μας αποκαλύπτει ότι η πολιτεία δεν είναι επιχείρηση, άρα βασικός της στόχος δεν είναι ούτε η εξυπηρέτηση των ιδίων της συμφερόντων, ούτε και η μεγιστοποίηση του κέρδους. Όταν γίνεται επιχείρηση τότε το «καλό όνομα» έχει μεγαλύτερη αξία από τους θεσμούς. Τότε οι θεσμοί το υπηρετούν, δεν το ελέγχουν, ούτε συνδράμουν την κοινωνία για την όποια αδικία υφίσταται. Και τελικά, εκεί όπου δεν υπάρχουν κανόνες ή όπου ατονούν, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας με ανθρώπους στο ρόλο του ζώου.
Το έργο μας είναι ένα παιχνίδι σκακιού, μόνο με τα βασικά πιόνια. Επιδεικτικά απουσιάζουν τα περισσότερα, δηλαδή η κοινωνία. Το μένος εναντίον της συσπειρώνει τους ανθρώπους της εξουσίας, που συνήθως αγνοούν τη ζωή των άλλων, αλλά βρίσκουν τη ζωή εν γένει διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα, με στόχους αλλά χωρίς κανόνες.
Η γυναίκα Αρτούρο Ούι σαν επινόηση -όχι για πρόκληση- συμβάλλει στην ανάδειξη μιας εξουσίας ανεξαρτήτου φύλου. Δημιουργεί πρόκληση για μια διαφορετική διαμεσολάβηση όταν αμφισβητεί το κέντρο βάρους του κέρδους.Ο εξωραϊσμός του φονιά πρέπει να αποτραπεί και η διαδικασία του εξωραϊσμού να φανερωθεί. Ο δράστης να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη ιστορία. Οι ρομαντικοί μύθοι να μην είναι το μέτρο για τον ηρωισμό, αλλά ο τρόπος να γελοιοποιηθεί ο ήρωας-σφαγέας.
Το ζήτημα της «αποστασιοποίησης» θα δοθεί στην παράσταση μας μέσα από τις κωμικές δυνατότητες, που μας δίνει ο μοναχικός και απονευρωμένος «κόσμος» του έργου.


Από 28 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2008

στο Θέατρο «Σχεδία» (Βουτάδων 34, Γκάζι).
Παραστάσεις : Τετάρτη 28/5 - Δευτέρα 9/6, 21:15.
εκτός Τρίτης 3/6

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3477448 /

14 σχόλια:

meril είπε...

Να σου πω ότι ζηλεύω;
Να σαι καλά Λορελάη...
Καλημέρα

Υ.Γ. Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η ενεργή συμμετοχή είναι η επιταγή του καιρού μας

Θερσίτης είπε...

Συνιστά μια πρόταση άκρως επίκαιρη, αν σκεφτούμε αυτό το ξεχαρβαλωμένο κράτος που βιώνουμε γύρω μας. Υπάρχει μόνο για να το πληρώνουμε. Και φαίνεται στο έργο του Μπρεχτ ο κίνδυνος να εξελιχτούμε (αποσυντεθούμε) κι εμείς ίσως σε ένα τέτοιο φαινόμενο, αν ποτέ εμπλακούμε στα του κράτους.
Γι' αυτό χρειάζεται η παιδεία.

gyristroula2 είπε...

Είδες την παράσταση; Τα προγράμματα εμένα δεν με πείθουν όσο καλογραμμένα και να είναι. Αν δεν την είδες, πάμε μετά του θερσίτου να τη δούμε; (Θα κάθεσαι ανάμεσά μας, για να μπορώ να σχολιάζω ελεύθερα όμως)

gyristroula2 είπε...

Δεν την είδες, τώρα το πρόσεξα...

Mariela είπε...

Όντως, απίστευτα επίκαιρος ο Μπρεχτ, αν και νομίζω πως η ιστορία απλά επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα και άλλους τόπους...
Ισως εμείς να θέλουμε να νομίζουμε ότι ήτανε αλλοιώς!

giorgos_st είπε...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση το δυστύχημα για μας είναι η αληθεια του.

Λορελάη είπε...

Όπως τα λέτε. Επίκαιρο το θέμα και θέλω να δω την προσέγγισή του από μια ομάδα πολύ σύγχρονη, με φρέσκια ματιά, χωρίς αγγυλώσεις, που πασχίζει να κάνει Θέατρο κι όχι ψευτοκουλτούρα.
Είναι αυτή η νέα γενιά, στην οποία αναφερόμουν στο μπλογκ του Θερσίτη, που εμένα με παρηγορεί και με κάνει να ελπίζω. Δική μας ελάχιστη υποχρέωση να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε τέτοιους ανθρώπους.
Η παράσταση ανεβαίνει αύριο, και η καλή παρέα πάντα ευπρόσδεκτη φυσικά :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!

ακούγεται πολύ ενδιαφέρον αν και ποτέ μου δεν έχω παρακολουθήσει θεατρική παράσταση, τέτοιος αγροίκος που είμαι :)

Λορελάη είπε...

Ηλιογράφε μου, δεν το πιστεύω!!! Είναι καιρός ν' αρχίσεις λοιπόν Είμαι σίγουρη ότι θα γοητευτείς:):):)

gina είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση και την ... εμπιστοσύνη... κάθε αρχή είναι μια εξ' ολοκλήρου νέα απόπειρα...με μόνη σίγουρη την ανησυχία και την καλή θέληση
φιλιά
g

Λορελάη είπε...

Gina μου, η ανησυχία και η καλή θέληση είναι οι καλύτερες εγγυήσεις... Φυσικά εσύ από σεμνότητα δεν λες ότι υπάρχει και πολλή γνώση, και πολύ ταλέντο και πολύ μεράκι στην ομάδα σας.
Καλή επιτυχία καλή μου, από την καρδιά μου! :):):)

Φαίδρα Φις είπε...

Αγγέλα μου γλυκιά καλημέρα,
πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση,
μακάρι να τα καταφέρω αν και όπως σου έχω πει είμαι στα όρια του "πνιγμού"...

φιλιά φιλιά

Λορελάη είπε...

Φαίδρα μου, μακάρι να τα καταφέρεις... :)
φιλιά

meril είπε...

Λοιπόν πολύ θα επιθυμούσα μια ανάρτηση για την παράσταση