"Sunday, June 3, 2007
Ζε τ' εμ : η ανάποδη οντισιόν + ΛΑΟΣ vs art
Καλτ θεωρείται ένα «πολιτιστικό - ψυχαγωγικό προϊόν» όταν συγκεντρώνει έναν απόλυτα αφοσιωμένο (συνήθως μικρό) αριθμό θαυμαστών οι οποίοι ανταλλάσουν με πάθος απόψεις και στοιχεία για αυτό. Πολλές φόρες πρόκειται για ένα θέαμα «τόσο κακό, που γίνεται ενδιαφέρον». Ενίοτε, το συγκεκριμένο «προϊόν» ξεφεύγει από το συνεκτικό κέλυφος των πιστών του και εξελίσσεται ενδεχομένως και σε μαζικό γεγονός. Μιλάμε για μια «εκ των υστέρων», (στόμα με στόμα) διάδοση που δημιουργεί ντόρο γύρω από ένα θέαμα που έχει κατασκευαστεί με τίμια υλικά, αλλά θέλετε η κιτς αισθητική του, θέλετε η αταλαντοσύνη των παραγωγών του, το κάνουν «ενδιαφέρον από την ανάποδη».ΔΕΝ είναι αυτή η περίπτωση του «Ζε τ’ εμ». Εδώ μιλάμε για ένα οργανωμένο προϊόν κακογουστιάς και εκμετάλλευσης αφελών – κατά τα άλλα συμπαθέστατων ανθρώπων -, οι οποίοι στρατολογουνται με «ανάποδη οντισιον». Μια παραγωγή που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί επί τούτου σε κάποια γραφεία, από επαγγελματίες με γνώση μάνατζμεντ και μετρήσεων κοινού. Ο στόχος της παραγωγής είναι το προιόν να «καμώνεται το καλτ» ώστε να είναι επικερδές. Αυτό είναι ακριβώς εκείνο που το κάνει επικίνδυνο. Στη ραφή του κοστουμιού του Κατέλη και στην ενορχήστρωση του «Βας Βας» εμφιλοχωρεί πάμφωτη η πρόθεση των δημιουργών του για εκμετάλλευση, κερδοφορία και τηλεθέαση.Παρατήρηση: Οι μεν παραγωγοί προχωρούν με την χρυσοφόρα ιδέα τους, το κοινό όμως γιατί συμπλέει; Αν ισχύει εκείνο που έλεγαν οι (αυθεντικά καλτ) Sex Pistols “This is want you want, this is what you get”, τότε για εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι ποιοι είμαστε εμείς που συντονιζόμαστε στη συγκριμένη συχνότητα. Τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να «ψυχαγωγείται» μπροστά στην καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Και μην πείτε πως το βλέπουν μονό ανήλικοι, γιατί δεν είναι αυτή η περίπτωση.
απαντηση σε σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου"
Αναδημοσίευση από το μπλογκ του Αλέξη Σταμάτη http://alexistamatis2.blogspot.com/
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω.
(Παρά μόνο ότι το "φαινόμενο Βας-Βας" όχι μόνο δεν υποχωρεί, όπως ίσως κάποιοι καλοπροαίρετοι υπέθεταν, αλλά μέρα με τη μέρα αποθρασύνεται και εντάσσεται "χαλαρά" στην καθημερινότητά μας. Τι λέτε γι' αυτό;)
2 σχόλια:
Υποπροϊόντα και κακογουστιά, σοφά μανατζαρισμένα καλά το λες, στο βωμό της τηλεθέασης εκμεταλεύονται αδύναμους, ψυχικά ασθενείς, περιθωριακές καταστάσεις. Το μεγαλύτερο κακό που κάνουν είναι που ακυρώνουν το λόγο αυτού του περιθωρίου για να μην μπορέσει ποτέ να διεκδικήσει όσα δικαιούται και όσα εμείς οι υπόλοιποι χρωστάμε.
Σωστή κι αυτή η επισήμανση Γιώργο για την ακύρωση, μέσα από την γελοιοποίηση, του λόγου και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, αλλά για μένα το μεγαλύτερο κακό είναι ότι αυτά τα "προϊόντα", σιγά-σιγά και ύπουλα διαμορφώνουν το γούστο και το επίπεδό μας. Όλο και πιο πολύ ακούω να τα σιγοτραγουδάνε ουκ ολίγοι, δήθεν για πλάκα, όλο και πιο πολύ ακούω να παίζονται σε παιδικά πάρτυ (άραγε οι μαμάδες πώς το έχουν δει το θέμα;;;!!!!) και να τραγουδιούνται από παιδάκια!!! Έμένα δεν μου φαίνεται ακίνδυνο αυτό.
Δημοσίευση σχολίου