"Ποιητικά μόνον οικεί στ' αλήθεια ο άνθρωπος τη γης ετούτη" Martin Heidegger

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

Όλοι οι... ΚΑΛΟΙ χωράνε.


Σήμερα επιτρέψτε μου να φλυαρήσω λίγο, μια που μού λείψατε και θέλω λίγη κουβεντούλα. Είναι αλήθεια ότι έχω βρει κάτι ωραία κείμενα που σκοπεύω να ανεβάσω, αλλά καλύτερα να περιμένω λίγο να μαζευτούμε από τις… καλοκαιρινές γύρες, για να τα χαρούν κι άλλοι. Επ’ ευκαιρία λοιπόν λέω να κουβεντιάσουμε λίγο για τα… καθ’ ημάς, τα των μπλόγκερς εννοώ. Αφορμή το «θέμα» που ανέκυψε στο μπλογκ του Περίπλου.
Κατ’ αρχάς να τονίσω ότι τον Περίπλου δεν τον ξέρω, και πρώτη φορά μπήκα στο μπλογκ του τώρα, για να καταλάβω την ανάρτηση του Κωστή. Επίσης δεν έχω απολύτως καμμία επαφή ή σχέση με τους «εμπλεκομένους» (μπλογκς ή πρόσωπα) στην εκεί «συζήτηση», και επομένως καμμία απολύτως ιδέα, γνώση ή προδιάθεση γι’ αυτούς, άρα ούτε κατά διάνοια δεν έχω σκοπό να πάρω θέση επί της ουσίας της διένεξης που ξετυλίχτηκε εκεί. Τα λέω αυτά γιατί τίποτα από όσα θα ακολουθήσουν δεν αφορά προσωπικά κανέναν, αλλά αποκλειστικά και μόνο το μπλόγκινγκ καθ’ αυτό.
Το ξεκαθαρίζω από την αρχή για να μην θεωρήσει κανείς ότι θέλω να τοποθετηθώ υπέρ ή κατά οποιουδήποτε.

Στην αρχή λοιπόν ομολογώ δεν κατάλαβα τι συνέβαινε, γιατί δεν καλοπρόσεξα –άλλωστε όταν πρωτοεπισκέπτομαι ένα μπλογκ, κυρίως κοιτάζω τις αναρτήσεις του, όχι τα σχόλια, και από τις αναρτήσεις δεν έβγαινε νόημα… Χθες κάθησα και διάβασα τα σχόλια της ανάρτησης με τίτλο «παγκάκι» και… κατάλαβα. Αλλά και που κατάλαβα, τι κέρδισα; Τίποτα. Αντίθετα… λυπήθηκα! Συνειδητοποίησα ότι έχασα χρόνο –και τον χρόνο επιτρέψτε μου να τον θεωρώ πολύτιμο, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο που εγώ τουλάχιστον δεν προλαβαίνω να τα κάνω μέχρι να πεθάνω, ακόμα κι αν… μακροημερεύσω… Επιπλέον αντί να απολαύσω μια καλή ανάρτηση και ενδεχομένως έναν ενδιαφέροντα και ουσιαστικό διάλογο επ’ αυτής, έγινα μάρτυς αλληλοκατηγοριών, απειλών και λοιπών δυσάρεστων πραγμάτων, των οποίων την ουσία και το περιεχόμενο ούτε κατανοούσα, ούτε με ενδιέφερε να κατανοήσω. Λυπήθηκα λοιπόν και αναρωτήθηκα αν αξίζει τον κόπο να αφιερώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε ένα «χόμπυ» που πολύ εύκολα μπορεί να εκφυλιστεί σε χώρο άκαρπων αντιπαραθέσεων, ευτελών συμπεριφορών, κακοηθειών κ.λ.π. Γύρισα λοιπόν στο… «σπίτι μου», το μπλογκ μου εννοώ, αποκαμωμένη και θλιμμένη και… έβαλα μουσική για να ηρεμήσω και να σκεφτώ ψύχραιμα. Νάναι καλά ένας νεοφερμένος επισκέπτης που βρήκα άμα τη επιστροφή, ο οποίος πολύ απλά και ανεπιτήδευτα μου είπε πως χάρηκε με μια μουσική μου επιλογή και ένιωσα ότι κάτι μοιράστηκα, αμέσως μετά και ο πολύ-πολύ καλός και παλιός –ο παλιότερος- μπλογκοφίλος, που επέστρεψε από τις διακοπές, με δώρα και καλωσορίσματα και ήρθα πάλι στα ίσια μου. Δόξα τω Θεώ. Γιατί ομολογώ ότι το μπλόγκινγκ το έχω αγαπήσει. Είναι ένας χώρος ζωντανός, με πολλές και διαφορετικές φωνές και πιστεύω ότι εκτός από γοητευτική, μπορεί να είναι μια ασχολία εποικοδομητική από πολλές απόψεις. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που δεν μπορεί εύκολα να ποδηγετηθεί. Δίνει λοιπόν την δυνατότητα να διοχετευθούν και να κυκλοφορήσουν ανεμπόδιστα, να ανταλλαγούν, και ενδεχομένως να καρποφορήσουν, ανησυχίες, προβληματισμοί, ιδέες, γνώσεις, δημιουργικά εγχειρήματα. Εγώ δεν σας κρύβω ότι έχω μάθει πράγματα από εδώ, ενώ συνάμα έχω γνωρίσει αληθινά αξιόλογους ανθρώπους. Είναι κρίμα να το κακοποιούμε και να το αφήσουμε να εκφυλιστεί και αυτό όπως τόσα γύρω μας, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, και κατέληξαν να εκτρέφουν μικρότητες, εγωκεντρισμούς και σκοπιμότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μα το προφανές. Να το προστατέψουμε. Εμείς οι ίδιοι. Γιατί άλλος δεν υπάρχει. Κι ούτε βέβαια θέλουμε κανενός είδους «έξωθεν» κανόνες.
Αν σκεφθεί με νηφαλιότητα κανείς την αναστάτωση που προέκυψε στο μπλογκ του Περίπλου, πιστεύω ότι το κύριο ζήτημα που αναδεικνύεται –πέρα από τα θέματα ουσίας με τα οποία δεν θέλω να ασχοληθώ σ’ αυτή την ανάρτηση-, είναι το ζήτημα των κανόνων συμπεριφοράς σ’ αυτό το νέο φαινόμενο που ονομάζεται μπλόγκινγκ. Γιατί, φίλοι μου, και το μπλόγκινγκ κοινωνική συμπεριφορά είναι –για να μην πω παιχνίδι, με την καλότατη όμως έννοια, μια που εν τέλει ένα παιχνίδι είναι όλα, και όσο καλύτερα παίζουμε, τόσο καλύτερα περνάμε! Αν θέλουμε λοιπόν να είναι ενδιαφέρον, αξιόλογο, να περνάμε όλοι καλά, και να μην αισθανόμαστε ότι χάνουμε την αξιοπρέπειά μας συμμετέχοντας σ’ αυτό, πρέπει να έχει τους κανόνες του. Συμπεριφορές σαν αυτές που αναπτύχθηκαν στην συγκεκριμένη ανάρτηση του Περίπλου, είναι άσχημες και δυσάρεστες. Και δεν τιμούν ούτε αυτούς που συμμετείχαν, ούτε εμάς που τις παρακολουθήσαμε. Δεν με απασχολεί διόλου, τουλάχιστον προς το παρόν, ποιος είχε δίκιο και γιατί. Δεδομένης της πλήρους άγνοιάς μου περί τα συγκεκριμένα μπλογκς, το να το ανακαλύψω αυτό θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο, τον οποίο δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσω. Επειδή όμως είμαι κι εγώ σ’ αυτό το… ιδιότυπο, και αρκετά ατίθασο παιχνίδι για μεγάλους, και με αφορούν οι κανόνες του, με απασχολεί ο τρόπος που ειπώθηκαν όσα ειπώθηκαν, ο τρόπος που καθένας από τους «συνομιλητές» χειρίστηκε τον λόγο του –μη ξεχνάμε ότι το μπλόγκινγκ είναι κατά κύριο λόγο, λόγος, άρα η χρήση του έχει διαφορετική βαρύτητα από ότι στους άλλους τρόπους επικοινωνίας- και ο τρόπος που καθένας από τους συνομιλητές χειρίστηκε το «δίκιο» του, σε όποια πλευρά κι αν υπήρχε.
Ο τρόπος εν ολίγοις που εξελίχθηκε το όλο θέμα και έφτασε εκεί που έφτασε.Τα λίγα λοιπόν που εγώ συνοψίζω σαν κανόνες χρήσιμους για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, και τους οποίους μέχρι τώρα τηρώ και σκοπεύω και στο μέλλον να τηρήσω, εν είδει… «κώδικα δεοντολογίας» τόσο στο δικό μου μπλογκ, όσο και κατά την παρουσία μου στα μπλογκς των άλλων, είναι τα παρακάτω:
1. Το μπλογκ είναι ένας δημόσιος χώρος μεν, του οποίου όμως κάποιος έχει την ευθύνη.
2.
Άρα δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, ξέφραγο αμπέλι. Δεν δικαιούται λοιπόν κανείς να μπαίνει και να λύνει τις όποιες διαφορές του με τρίτους. Άμεσα ή έμμεσα. Αν υπάρχουν «διαφορές», αυτές ας λυθούν ευπρόσωπα στα μπλογκς των εμπλεκομένων.
3. Η ανάρτηση είναι μια ευθαρσώς κατατεθειμένη άποψη ή δημιουργία. Ο σχολιασμός δεν μπορεί παρά να αφορά σ’ αυτή την άποψη ή δημιουργία.
Η ελευθερία του λόγου επιτρέπει –χωρίς να το επιβάλλει, αφού μόνο αν θέλουμε σχολιάζουμε, μπορούμε κάλλιστα και να γυρίσουμε την πλάτη σε κάτι ανούσιο, πληκτικό, βλακώδες κ.λ.π.- να πει ο καθένας την γνώμη του, θετική ή αρνητική, πάνω όμως στην ανάρτηση του μπλόγκερ ή σε σχέση με αυτή. Αν μάλιστα κρίνει ότι το θέμα είναι σοβαρό, μπορεί να αφιερώσει και ολόκληρη ανάρτηση-απάντηση στο δικό του μπλογκ και να αναπτυχθεί έτσι πιο ουσιαστικός διάλογος. Όλα αυτά είναι θεμιτά, και κατ’ εμέ μακάρι να γίνονταν και συχνότερα. Το να εμπλέκει όμως στα σχόλια, με τρόπο άσχετο με την συγκεκριμένη ανάρτηση, άλλα θέματα, είτε είναι βάσιμα αυτά που λέει είτε όχι, μόνο σε… κακοφορμίσεις μπορεί να οδηγήσει. Αν θέλει να πει κάτι, μπορεί να το πει στο δικό του μπλογκ με σχετική ανάρτηση, παίρνοντας και την ευθύνη του.
4. Εννοείται ότι ο διάλογος –χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά- στον οποίο αναφέρομαι αμέσως παραπάνω, πρέπει να γίνεται χωρίς επιτήδευση και διάθεση κολακείας. Σ’ αυτό το σημείο επικεντρώθηκε ο Κωστής, όχι άδικα, αλλά ως προς αυτό, νομίζω ότι η μόνη άμυνα που διαθέτουμε είναι η αξιοπρέπεια και η οξύνοιά μας. Αν δεν θέλουμε «πελατειακές» σχέσεις, δεν έχουμε παρά να αποφεύγουμε αυτούς που τις επιδιώκουν. Στον βαθμό βέβαια που αυτό γίνεται φανερό, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και διαρκώς καχύποπτοι με τους πάντες, ούτε είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις πότε πρόκειται για εκφράσεις αβρότητας ή ειλικρινούς επιδοκιμασίας και πότε για κολακεία. Ας έχουμε λοιπόν όσο μπορούμε τα μάτια ανοιχτά και… το καλάμι παρκαρισμένο...
5. Η παραπάνω «ελευθερία του λόγου» δεν αναιρεί ωστόσο την υποχρέωση ευπρέπειας και κοσμιότητας στον χειρισμό του λόγου και των απόψεών μας. Η ευγένεια ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, ακόμη και αν διαφωνούμε απόλυτα με την οποιαδήποτε άποψη ή στάση. Διά-λογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι προσβλητικών χαρακτηρισμών και εκφράσεων. Ας βάλουμε λοιπόν τα μαχαίρια στα θηκάρια τους κι ας ανακαλύψουμε πιο έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αποκαλύψουμε όσους ενδεχομένως καπηλεύονται τον χώρο, ή προωθούν ίσως ακόμη και επικίνδυνες ιδέες -αν φυσικά υπάρχουν τέτοιοι.
6. Τέλος, το δεν κάνω λογοκρισία στις απόψεις που διατυπώνονται, δεν σημαίνει ότι επιτρέπω συμπεριφορές που προσβάλλουν τον χώρο μου. Γιατί, επανέρχομαι στην αρχική επισήμανση, το μπλογκ μπορεί να είναι δημόσιο βήμα, αλλά κάποιος έχει την ευθύνη του. Οι απρεπείς λοιπόν συμπεριφορές (ανεξάρτητα από το σωστό ή λάθος της γνώμης που υποστηρίζεται) προσβάλλουν αυτόν που το διατηρεί κατ’ αρχήν, και μετά τους επισκέπτες του. Και οι μεν επισκέπτες μπορούν πολύ απλά και αξιοπρεπώς ή όχι να αποχωρήσουν, ο μπλόγκερ όμως όχι. Άρα δικαιούται να μην επιτρέψει παρεκτροπές και αγένειες στον χώρο του οποίου έχει την ευθύνη.
7. Ο μόνος τρόπος να τηρηθούν αυτοί οι απλοί κανόνες είναι η αυτοδέσμευσή μας. Αλλιώς αργά ή γρήγορα είτε θα υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, τις οποίες κανείς μας δεν θέλει, είτε θα αυτοϋπονομευθούμε εκ των έσω και θα εκφυλίσουμε κάτι που ίσως και να μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ δημιουργικό, και με την πολύ ουσιαστική έννοια επαναστατικό.

Τώρα για το θέμα της… «μπουρδολογίας» που ο ίδιος ο Περίπλους έθεσε, τι να πω; Ο καθένας δικαιούται να γράφει ό,τι θέλει και να το αξιολογεί ο ίδιος ή οι επισκέπτες του κατά την κρίση του/τους. Το μόνο που ίσως πρέπει να ειπωθεί σχετικά είναι πως το να μην παίρνουμε περί πολλού τους εαυτούς μας είναι ταπεινοφροσύνη, αλλά και το να συνειδητοποιούμε ότι έχει άλλη βαρύτητα και ευθύνη ο δημόσιος λόγος από τον ιδιωτικό είναι σεβασμός στον εαυτό μας και στους άλλους. Και τα δύο χρήσιμα και σοφά πράγματα…

Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες, πριν αναγκαστούμε ένας-ένας να αρχίσουμε να αποχωρούμε, εγκαταλείποντας και αυτόν τον χώρο στους πάσης φύσεως κακοήθεις, τους οποίους αν θέλουμε μπορούμε εμείς οι ίδιοι να απομονώσουμε αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή και την αγάπη σας και σας εύχομαι ήρεμη και δημιουργική ημέρα.

14 σχόλια:

meril είπε...

Τα είπες μια χαρά.
Αυτός ο κόσμος μπορεί να χει την ιδιοτυπία του, να φέρει εντονότερα τον παιγνιώδη χαρακτήρα μα οι κανόνες δε γίνεται να απουσιάζουν (γνωστό άλλωστε παιγνίδι δε γίνεται χωρίς αυτούς)
Η όλη ιστορία μ' έβαλε σε σκέψεις του τύπου τι κάνω εδώ και τα λοιπά αλλά όπως λες και συ καλή μου ανταμώνεις φίλια επί της ουσίας πρόσωπα και νοιώθεις καλά.
Όχι δεν τέλειωσα με τα ερωτηματικά μου και ίσως πάρω αποφάσεις μα αυτές δεν αφορούν την παρούσα ανάρτηση θέλω να πω δεν έχουν λόγο εδώ
Τα μπλογκς είτε θέλουμε είτε όχι χαρακτηρίζουν τον ιδιοκτήτη του. Από το πως είναι στημένη η σελίδα αυτά που αναρτώνται μέχρι τα σχόλια. Που φυσικά πρέπει να χουν σχέση με τα γραφόμενα που φυσικά δεν πρέπει να θίγουν ή να αφορούν προσωπικά δεδομένα
Όταν μπαίνουμε στο γήινό μας σπίτι και κλείσουμε την πόρτα μας όλα μένουν έξω
όταν μπαίνουμε στη σελίδα μας ανοίγουμε την πόρτα και το να βάλεις μπράβους δεν είναι αποτελεσματικό

Μεγάλο θέμα Αγγέλα μου φαίνεται θα επανέλθω γιατί καίει
Συγγνώμη σε κάθε περίπτωση αν φλυάρησα πα΄ραπάνω

Λορελάη είπε...

Συμφωνώ Μέριλ μου με όλα όσα λες. Ωως προς τους προβληματισμούς σου (που τους έχουμε όλοι) πιστεύω ότι τα μπλογκς μπορούν πολλά να προσφέρουν αν τα λειτουργήσουμε σωστά. Όλα από μας εξαρτώνται, αφού είναι χώροι αυτοδιαχειριζόμενοι. Γι' αυτό και όντως δεν έχουν νόημα οι "μπράβοι" -άλλωστε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;-, αλλά μόνο η αυτοδέσμευσή μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο εμείς οι ίδιοι στον χώρο μας.
καλό άπόγευμα καλή μου.

Ψαράκης Κ. είπε...

μου άρεσαν (εκτός των άλλων )
1.Ας έχουμε λοιπόν όσο μπορούμε τα μάτια ανοιχτά και… το καλάμι παρκαρισμένο...
2.Το μόνο που ίσως πρέπει να ειπωθεί σχετικά είναι πως το να μην παίρνουμε περί πολλού τους εαυτούς μας είναι ταπεινοφροσύνη, αλλά και το να συνειδητοποιούμε ότι έχει άλλη βαρύτητα και ευθύνη ο δημόσιος λόγος από τον ιδιωτικό είναι σεβασμός στον εαυτό μας και στους άλλους. Και τα δύο χρήσιμα και σοφά πράγματα…

Quantum Chemist είπε...

Λορελαη μου σκεφτομουν ωρα τι να πω για αυτο το θεμα...Αυτο που δημιουργηθηκε σαν πρωτη εντυπωση (και το αυθορμητο ειναι αυτο που με ενδιαφερει πιο πολυ να καταθεσω και οχι αυτα που σκεφτηκα πολυ αργοτερα) ειναι οτι οι ανθρωποι εχουν μια ταση να θεοποιουν τα πραγματα...Οταν κατι ειναι νεο η εμεις ασχολουμαστε για πρωτη φορα μαζι του (το blogging επι παραδειγματι) εχουμε την ταση να το θεοποιουμε.....Του δινουμε ιδιοτητες που μπορει να μην εχει, το αναγουμε σε αγαστη ενασχοληση της ζωης μας. Καταλαβαινω τον ενθουσιασμος της στιγμης, αλλα προιοντος του χρονου καλο ειναι να εχουμε ψυχραιμια.....Για ποιο λογο τα λεω αυτα? Επειδη οταν ειμαστε υπερβολικοι και πομπωδεις σε αυτα που γραφουμε θα περιμενουμε και ακαραια και πομπωδη σχολια...Πρεπει να εχουμε στο νου μας μια προοπτικη των πραγματων.....και να εχουμε και ευθυνη αυτων που γραφουμε...Ελπιζω να καταλαβες τι εννοω...

Quantum Chemist είπε...

Και κατι αλλο...Οσο πιο ευκολα και γρηγορα θεοποιουμε καποιον η κατι, η του προσδιδουμε ιδιοτητες που δεν εχει τοσο πιο ευκολο ειναι να απογοητευτουμε και να φαμε τα μουτρα μας...

ΥΓ...Λορελαη αλλαξες μειλ? Εστειλα μειλ και δεν απαντησες....Ελπιζω να εισαι καλα.
Φιλια.

giorgos_st είπε...

Καλά τον Τάρανδο μες το κατακαλόκαιρο που τον βρήκες? Τραβά η μηχανή σου από δω στη Φιλανδία? Όσο για τα άλλα γύρνα πλάτη, το φέρεσθαι στα blogs δεν διαφέρει από οπουδήποτε αλλού.

Λορελάη είπε...

Κωστή, εσύ έχεις αποδείξει με την μέχρι τώρα παρουσία σου, απ' όσο τουλάχιστον σε έχω παρακολουθήσει, ότι σέβεσαι και τον ευατό σου και τους άλλους. Σ' ευχαριστώ.

Λορελάη είπε...

Quantum, όχι, δεν είμαι σίγουρη για το τι εννοείς.
Ούτε "θεοποιώ" το μπλόγκινγκ, ούτε το έχω ανάγει σε αγαστή ενασχόληση της ζωής μου. Είναι και αυτό μαι ακόμη κοινωνική δραστηριότητα, μια ακόμη ασχολία. Δυνατότητες έχει. Αλλά το τι θα τις κάνουμε είναι άλλο θέμα. Να σου θυμίσω εν παρόδω ότι μπορεί να μην είμαι απότους πιο "παλιούς", αλλά δεν είμαι και τόσο καινούρια όσο εσύ. Γι' αυτό και ο πρώτος ενθουσιασμός έχει παρέλθει, αλλά και έχω καταλάβει ίσως λίγο καλύτερα τι παίζεται. Εξ ου και διαβλέπω ίσως λίγο περισσότερο και τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές προοπτικές. Είναι γι' αυτό ακριβώς που φροντίζω να προλάβω κάποια δυσάρεστα.
Ούτε θεωρώ "πομπώδη" την σαφή τοποθέτηση και το ξεκαθάρισμα της δικής μου στάσης σε κάτι στο οποίο συμμετέχω. Εδώ είμαι με το πρόσωπό μου. Δεν θέλω να εξαπατήσω κανέναν. Και με σκοπούς που έχω επανειλημμένα αναφέρει (ανταλλαγή, μοίρασμα με ανθρώπους που έχουν ανάλογες με τις δικές μου ανησυχίες, προβλημαιτσμούς, ενδιαφέροντα). Άρα πρώτον δεν έχω κανέναν λόγο να μασάω τα λόγια μου, δεύτερον δεν έχω κανέναν λόγο να παραμένω αν το κλίμα μού είναι δυσάρεστο και οι όροι του "παιχνιδιού" δεν μου αρέσουν.
Οι "κανόνες" στους οποίους αναφέρομαι είναι στην συνείδηση πολλών αυτονόητοι. Κάτι σαν "άγραφος νόμος". Γι' αυτό και μέχρι τώρα δεν έχω αντιμετωπίσει προσωπικά κανένα πρόβλημα. Ο λόγος που τους έκανα γραπτούς είναι γιατί γενικά μου αρέσουν οι καθαροί λογαριασμοί, ιδιαίτερα όταν το έδαφος είναι "ολισθηρό". Και το έδαφος του μπλόγκινγκ είναι ολισθηρό...

Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ...

ΥΓ. όχι δεν άλλαξα μέιλ, δεν ξέρω γιατί δεν το πήρα...;;;

Λορελάη είπε...

Σοφέ μου Γιώργο......

για τον τάρανδο χρησιμοποίησα τηλεφακό jprWT3854ps@#$7, που τραβάει μέσω... ιντερνετ :)))))))

Quantum Chemist είπε...

Λορελαη μου δεν τα ειπα σε εσενα αυτα....Γενικα μιλουσα...Συγγνωμη για την παρεξηγηση...

Λορελάη είπε...

Quantum μου, υπέθεσα ότι αναφερόσουν σ' εμένα επειδή απευθυνόσουν σ' εμένα. Γενικά μιλώντας δεν θα διαφωνήσω ότι αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν.
καλό μεσημέρι :)

Quantum Chemist είπε...

Οχι δεν μιλουσα για εσενα...Απευθυνομουν σε εσενα σαν σε συζητηση αλλα οχι για εσενα :)

Αλέκα είπε...

Ήρθα Αγγέλα, καλημέρα!
Δεν θα αναφερθώ περί e-επικοινωνίας (συμφωνώ με ό,τι γράφεις).
Κοίταξε αυτό http://youmymirror.blogspot.com/
είναι το μπλογκ που άνοιξε η Λουκία Ρικάκη, η σκηνοθέτις, που έχει σαν σκοπό ένα συμμετοχικό σενάριο για τη νέα της ταινία (το έχει επαναλάβει στο παρελθόν). Έχει ενδιαφέρον ως εγχείρημα.
Καλό βράδυ:)

Λορελάη είπε...

Καλωσόρισες Αλέκα. Πολύ χαίρομαι που πέρασες κι ελπίζω να μπεις στην παρέα :)
(μόλις τώρα διάβαζα την "εγκυκλοπαίδεια" και πέρα από το πολύ ενδιαφέρον του θέματος, διασκέδασα κιόλας με τον τρόπο της παρουσίασης μερικών τερατάκων... :)
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφορία. Καλή σου νύχτα :)