"Ποιητικά μόνον οικεί στ' αλήθεια ο άνθρωπος τη γης ετούτη" Martin Heidegger

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Theatrum vitae

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η πολιτική είναι ορθολογισμός και ρεαλισμός. Είναι διαχείριση της καθημερινότητας και των αντίθετων ανθρώπινων συμφερόντων. Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και σωφροσύνη. Χρειάζεται ακόμη μεγαλοψυχία και αρετή. Απ’ όλους. Κάθετα και οριζόντια.
Μην τα μπερδεύουμε. Τη φαντασία πολλοί τη θέλησαν στην εξουσία, αλλά ουδείς το κατάφερε. Γιατί απλώς δεν γίνεται. Η φαντασία κατοικεί αλλού. Τόπος της η πολυτέλεια. Η πολυτέλεια του να ερωτεύεσαι, του να ονειρεύεσαι, του να δημιουργείς όμορφα αν και περιττά πράγματα. Μην ακούτε τι λέει ο Αριστοτέλης και ο Καρτέσιος. Ο άνθρωπος είναι πολιτικό (=κοινωνικό) ον, επειδή μόνο με την συμβίωση και με κανόνες που τη διέπουν μπορεί να επιβιώσει. Προϊόν της ανάγκης λοιπόν η πολιτική (όπως και η ηθική). Για τον ίδιο λόγο είναι και λογικό ον. Προϊόν της ανάγκης επομένως και η λογική. Γι’ αυτό άλλωστε υποτυπώδη κοινωνική ζωή (κάποτε και πιο εύρυθμη), όπως και λογική λειτουργία, έχουν και τα ζώα. Η ποιοτική (και όχι ποσοτική) διαφορά του ανθρώπου από τους άλλους κατοίκους του πλανήτη δεν έγκειται ούτε στην κοινωνική (πολιτική ή ηθική) του υπόσταση, ούτε στη λογική του σκέψη. Αλλά στην ικανότητά του να υπερβαίνει την ανάγκη. Και να μεταβαίνει στο χώρο του πολυτελούς. Δηλαδή του περιττού. Από εκεί εκκινεί τόσο η κόλασή του (πλεονεξία, κυνήγι ευτελούς υλικής ευμάρειας) όσο και ο παράδεισός του (πνευματική, ψυχική, αισθητική απόλαυση).

Μια μέρα λοιπόν μετά τις εκλογές, όπου εκδηλώσαμε την κοινωνική μας υπόσταση σε όλο της το εύρος (από την άκρα ευτέλεια έως την υψηλότερη σύνεση), και αφού ήρθε η καρδιά μας στη θέση της, γιατί πολλά παίχτηκαν και κρίθηκαν εχτές (μέχρι και το αν σε λίγο καιρό θα τρώγαμε όλοι με συσσίτιο φασόλια μαυρομάτικα για κυριακάτικο και... μπλιγούρι για καθημερινό…), ας ισορροπήσουμε με λίγη ανθρώπινη πολυτέλεια.

Σας παρουσιάζω σήμερα το καινούριο μου μπλογκ, όπου θα εκθέτω τα δημιουργήματα της φαντασίας μου, με χρήση των χεριών μου και ευτελών (ανακυκλώσιμων ως επί το πλείστον) υλικών. Γιατί η ομορφιά της ζωής φωλιάζει παντού. Και κυρίως στο βλέμμα μας. Όλα τ’ άλλα είναι απλώς επιβίωση.


Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

13 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Xρόνια πολλά ,με ..συνετή και δημιουργική τρέλλα !! Μας έλειψες !

Λορελάη είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ξωτικούλι μου:)
Κι εσείς μου λείπετε, αλλά είμαι μπλεγμένη με πολλά αυτον τον καιρό. Ελπίζω ν' αρχίσω να κλέβω πάλι λίγο χρόνο και για το μπλογκ.
φιλιά:)

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΠΛΟΓΚ!

ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ, ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΙΓΟΥΡΙ :)

Λορελάη είπε...

χαχαχαχα κι εμένα Ταξιδευτή μου, το θέμα δεν είναι εκεί..

Ευχαριστώ για τις ευχές:)

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΓΙΟΡΤΑΖΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΧΘΕΣ! ΑΛΛΑ... ΓΕΡΝΑΩ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΝΩ ΠΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ Σ' ΑΥΤΑ!

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!

ΥΓ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :)
ΠΕΡΣΙ ΕΙΧΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΠΛΙΓΟΥΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ, ΤΟΠΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΟΥ - ΑΠΟ ΤΥΧΗ :) - ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΘΑΥΜΑ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Λορελάη είπε...

Αααααα κι εγώ από την Αρκαδία κατάγομαι (ο πατέρας μου). Τι ωραία!
Και βέβαια σε... ξαναευχαριστώ!! χαχαχα

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΩ. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ.
ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟ(900μ. ΥΨΟΜΕΤΡΟ, ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ. ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑ)... ΕΚ ΤΥΧΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ... ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ :))
ΓΙ ΑΥΤΟ... Μ' ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ :))

ΝΑ 'ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ! ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ... ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ ΟΥΤ' ΑΥΤΟ!
ΑΝΤΕ, ΜΕ 'ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ!

Λορελάη είπε...

Αχχχχ, να λοιπόν που τίποτα δεν είναι τυχαίο Ταξιδευτή μου... πρέπει κάπως να έχεις μεγαλώσει, για να είσαι μια χαρά και με τον τραχανά, και να μην χρειάζεσαι γκουρμέ και τσερόκι για να είσαι καλά...
Νάσαι καλά. Η παρουσία σου πάντα ζεστή και ειλικρινής. Πολύ μ' αρέσει κι αυτό που λες για τη μουσική. Είναι και δική μου αδυναμία... :):)

gyristroula2 είπε...

Λορελάη, κάτι μου λέει πως αυτή σου η ανάρτηση είναι η πιο πολιτική που διάβασα τελευταία.
Μη χάνεσαι, σε χρειαζόμαστε...

Λορελάη είπε...

Γυριστρούλα μου, εσύ ειδικά έχεις τόσο διαυγή και ισορροπημένη σκέψη, που δεν χρειάζεσαι κανέναν. Νάσαι καλά γλυκιά μου :)

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΑΝ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ; ΓΙΑ ΒΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΓΚΟΥΡΜΕ ΚΑΙ ΤΣΕΡΟΚΙ; :)
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΙ ΕΧΩ ΔΕΙ!

Λορελάη είπε...

Ταξιδευτή μου γιατί καρφώνεσαι; :)))))) όταν έλεγα "να έχεις κάπως μεγαλώσει", εννοούσα τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσες, δλδ. διαπαιδαγωγήθηκες, κοινωνικοποιήθηκες κλπ.
Πάντως πέρα απ' την πλάκα, με συγκινεί και μ' εντυπωσιάζει η φρεσκάδα σου και το ανοιχτό μυαλό σου, τώρα που μαθαίνω το βάθος της εμπειρίας και της γνώσης σου. Νάσαι καλά. Τιμή μου η φιλία σου.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ!