"Ποιητικά μόνον οικεί στ' αλήθεια ο άνθρωπος τη γης ετούτη" Martin Heidegger

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Να αγαπήσουμε αυτούς που αγαπάμε!

Μετά από ένα άγριο κρυολόγημα που με κρεβάτωσε πρωτοχρονιάτικα, αποφάσισα να κόψω κι εγώ την πίτα του μπλογκ, έτσι για το καλό. Και το φλουρί έπεσε στον… Διονύση Σαββόπουλο! Αυτόν τον ιδιοφυή έφηβο, που μέσα από τα μυωπικά του γυαλιά κατάφερνε πάντα να βλέπει αρκετές δεκαετίες μπροστά, και που είχαμε την μεγάλη τύχη να είμαστε σύγχρονοί του. Ο Δ.Σ. είναι από τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής που κλείνει, και αν και ο ίδιος πάντα δήλωνε σεμνά τραγουδοποιός, στην πραγματικότητα είναι μεγάλος ποιητής και σπουδαίος συνθέτης ταυτόχρονα. Την εμβέλεια, την διεισδυτικότητα, την ποιότητα και την αξία του έργου του θα τα συνειδητοποιήσουμε όταν θα έχει φύγει –ως είθισται. Μέχρι τότε, και ενώ τον έχουμε ακόμη κοντά μας, ας επωφελούμαστε από τις πάντα οξύνοες επισημάνσεις του. Αντί άλλων ευχών επιλέγω τα πιο «ζουμερά» σημεία από τη συνέντευξη που έδωσε στην Κάλλια Αναγνωστάκη (για την Realnews)


-Σας πάει η σημερινή εποχή;
Αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μου. Με παραξενεύει, με αγχώνει έτσι όπως λειτουργεί. Με την τεχνολογία νιώθω νεάντερταλ. Όμως με γοητεύουν τα παιδιά, εκεί ανάμεσα στα 15 και τα 25, που ζουν αυτό το μαγικό ταξίδι. Το χυμώδες του χαρακτήρα τους. Η πρώτη γενιά που στερείται την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στα σίξτις μάς λείπανε πολλά και δεν μας έλειπε τίποτα. Είχες την εντύπωση πως τα πάντα μπορούν να ειπωθούν και τα πάντα μπορούν να γίνουν. Το άκουγες ακόμα και στο σόλο της ηλεκτρικής κιθάρας του Χέντριξ. Σήμερα έχουμε τα πάντα και μας λείπουν όλα. Ζούμε την εποχή της απελπισίας διότι έχουμε έλλειψη νοήματος. Η πολιτική έχει γίνει θεραπαινίδα της οικονομίας. Αφηρημένες έννοιες, οι οθόνες, τα κουμπιά, το πάρε-δώσε του χρήματος έχουν καπελώσει κάθε έννοια κοινωνικής συνάφειας. Σηκώνουμε πανό διαμαρτυρίας χωρίς πολιτική πρόταση. Μέχρι ν’ αλλάξει αυτή η αφύσικη και νοσηρή κατάσταση, δεν θα ’μαστε πολύ καλά...

-Τι προτείνετε;
Παλιά, οι διάφορες ελίτ που υπήρχαν στην Ελλάδα συμμάζευαν τα πράγματα, αν και τον πολύ κόσμο τον είχαν παρατημένο στην εκκλησία και στα κόμματα. Το ’81, με το ΠαΣοΚ, απέκτησαν πρόσβαση στην εξουσία και οι «απόκληροι», που ήταν λυτρωτικό για τον τόπο. Μόνο που αυτός ο
κόσμος ήταν ανεκπαίδευτος, με αποτέλεσμα έναν ομιχλώδη προοδευτισμό για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ομάδες «ελίτ» που να είναι μαζί με τον πολύ κόσμο. Σ’ αυτούς και στην ευαισθησία τους στηρίζω τις ελπίδες μου.
Σήμερα, όποιος έχει να πει κάτι το απευθύνει σε κυψέλες συγκίνησης, σε πυρήνες, σε ομάδες στο διαδίκτυο...

-Τι εύχεστε για το 2010;
Να προσέξουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη. Nα αγαπήσουμε αυτούς που αγαπάμε. Δεν αρκεί να αγαπάς. Πρέπει να έχεις συνείδηση αυτού του πράγματος.

(Οι υπογραμμίσεις δικές μου)


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

10 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πολύ καλές οι υπογραμμίσεις :)
Καλή χρονιά.

Θερσίτης είπε...

καλή χρονιά ας έχουμε, λορελάη. Κι εγώ γριπιασμένος άλλαξα χρόνο. Νιόνιος ο αειθαλής για τη γενιά μας.

Λορελάη είπε...

Roadartist, ευχαριστώ! νάμαστε καλά και ν' αντέχουμε... :)

Θερσίτη, περαστικά! ελπίζω να μη το βγάλουμε όλο το '10 κρεβατωμένοι, αλλά... αειθαλείς κι εμείς σαν τον "άγγελο, εξάγγελο", γιατί πολλές οι μάχες που προβλέπονται και για φέτος... ξέρεις εσύ...:)
καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

καλή χρονιά Αγγέλα, τα παλιά του τραγούδια όπως το "κωλοέλληνες" άφησαν εποχή ή το περίφημο "είμαι δεκαεφτάρης και σας γ....τα λύκεια" :)

μακριά από χοιρινές μπριζόλες :)

Λορελάη είπε...

Καλή χρονιά και από 'δω Ηλιογράφε μου! Και τα ακόμη πιο παλιά (Μπάλλος, Περιβόλι κλπ.) άφησαν ακόμη μεγαλύτερη εποχή...

(δεν ξέρω αν εννοώ ό,τι εννοείς, αλλά ναι... συμφωνώ για τις... "χοιρινές μπριζόλες" :)))

meril είπε...

Καλή χρονιά κι από δω Αγγέλα

Δυστυχώς χρειάζονται πολύ περισσότερα από τις σωστές επισημάνσεις

Mariela είπε...

Καλή χρονιά γλυκιά μου και περαστικά!!!
οι υπογραμμίσεις σου ιδιαίτερα η τελευταία με βρίσκουν τόσο απόλυτα σύμφωνη...

Λορελάη είπε...

Στη γενικότητα της παρατήρησής σου και βέβαια συμφωνώ Μέριλ μου. Μια επισήμανση δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από μια επισήμανση.
Ωστόσο μια σωστή επισήμανση έχει δύο πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά: πρώτον επικεντρώνει στα κρίσιμα σημεία, και δεύτερον εμπεριέχει το δέον γενέσθαι. Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις νομίζω είναι ιδιαίτερα εύστοχες και στα δύο αυτά επίπεδα. Συνοψίζουν θα έλεγα τα σημεία αιχμής του σήμερα, και δείχνουν το επί μέρους "δέον" για τον καθένα μας.

Τις θερμότερες ευχές μου και από 'δω για μια χρονιά δημιουργική, εμπνευσμένη και πλούσια από κάθε άποψη :)

giorgos_st είπε...

Επιτέλους τα ξανάνοιξες τα σχόλια,εσύ και ο Θερσίτης με την πολύ εναλλακτικότητα μείνατε χωρίς εμβόλιο και αρρωστήσατε και τα εμβόλια μας έμειναν αμανάτι...όσο για τον Σαββόπουλο τι να πω? ανάμικτα τα συναισθήματα...χαρμολύπη που λέει και ο Ζουράρις...

Λορελάη είπε...

Ήμουνα σίγουρη Μαριέλα μου -γιατην τελευταία παρατήρηση- ...:)
Γι' άλλη μια φορά και από εδώ ό,τι καλύτερο για το 2010!

Γιώργο, ένα απλό κρυολόγημα ήταν. Εγώ την εμπιστεύομαι την επιστήμη, και το είχα κάνει το εμβόλιο -άλλωστε με τόσο κάπνισμα, θα πέθαινα από τους πρώτους! ε, στοχεύω σε έναν πιο... ένδοξο θάνατο!:)))))))
Για τον Σαββόπουλο, με ξέρεις. Τον θεωρώ ιδιοφυή. Και σ' έναν ιδιοφυή που έχει αφήσει έργο-θησαυρό, συγχωρώ τα πάντα! (εδώ έχουμε συγχωρήσει του Νταλί τις γελοίες εκκεντρικότητες, και του Όσκαρ Ουάιλντ και τόσων άλλων τις αμαρτίες, και θα κολλήσουμε στις... χαριτωμενιές του Νιόνιου;:)) Εντάξει. Το ότι δεν έχει πια έμπνευση το καταλαβαίνω. Δικαιούται κι αυτός να γεράσει.
φιλιά!